ולידציה של חדרים וציוד

תחילתה של הרגולציה בתחום של ולידציה (אימות) של פרטי ציוד בתעשיית הפארמה הינה בשנות ה – 70 ,בתקופה זו, הפיקוח על תעשיית התרופות היה ברמה בסיסית יחסית. הדגש היה על ייצור תרופות באיכות טובה, אך לא היו נהלים מפורטים או חוקים ספציפיים הקובעים איך לאמת ציוד ייצור.

במהלך שנות ה-70 וה-80, עם התפתחות תעשיית התרופות והופעת תרופות מורכבות יותר, החל צורך מובהק יותר ברגולציה מוגברת. גופים כמו מנהל המזון והתרופות של ארצות הברית (FDA) וסוכנויות רגולציה אירופאיות החלו לפרסם נהלים ודרישות לאימות ציוד ולוודא שהוא עומד בסטנדרטים.

בסוף שנות ה 90 תחילת שנות ה 2000 הפוקוס התרחב מעבר לאיכות הציוד עצמו, לכלל התהליך של ייצור תרופות. נוצרו תקנים כמו GMP (Good Manufacturing Practice)  שהטילו דרישות גבוהות יותר על יצרני התרופות, כולל הדרכים שבהן יש לאמת ציוד ייצור.

בעידן הנוכחי, רגולציה של וולידציה של פרטי ציוד היא חלק בלתי נפרד מתעשיית התרופות. היא כוללת לא רק בדיקות ואימות של ציוד בתהליכי הייצור אלא גם של תהליכים, תוכנות מחשב, וכל גורם אחר המשפיע על איכות המוצר הסופי. גופי רגולציה כמו FDA, EMA (הסוכנות האירופאית לתרופות), ואחרים קובעים סטנדרטים גבוהים ומבצעים בדיקות ופיקוח קפדני.

כחלק ממגמה כללית של הגברת הבטיחות והאיכות בתעשיית התרופות. לתהליכי ולדציה יש חשיבות מכרעת בכל שלבי החיים של כל פריט ציוד או חדר ייצור, תהליך ולידציה הוא תהליך מתמשך ואינו חד פעמי.

לחברת הנגבי הנדסה נבחרת של מהנדסי וולידציה מנוסים מעולמות התעשייה השונים שילוו אתכם בכל שלבי העבודה. בסופה תהיו בטוחים ושקטים שנעשה כל שנדרש כדי לתקף את הפעילות הנדרשת כמו גם שיש לכם את כל התיעוד הנדרש ונוהלי העבודה שיתמכו בתהליכי העבודה השוטפים

המטרה המרכזית של תהליך הולידציה הוא להבטיח שפריט הציוד ו/או החדר מתאים ומשרתים את התהליך או/ו המוצר

ניתן לחלק את עולם הולידציה למספר קטגוריות:

  1. רכישה של מכשיר חדש
  2. רה ולידציה להשלמת דרישות למכשיר קיים
  3. ולידציה של ניקיון ועיקור
  4. ולידציה בעקבות שינוי או הרחבה של שימוש של מכשיר קיים
  5. ולידציה בעקבות שינוי ברגולציה

שלבי הולידציה הוגדרו כך שילוו את תהליך האיפיון הרכישה ההתקנה והשימוש השותף. המטרה היא לוודא עמידה מתמדת בגבולות שהוגדרו לפריט הציוד / החדר התאמה של הפרמטרים השונים ותיקוף שהם נשארים יציבים כל תקופת השימוש בהם. פרמטרים אלו נבדקים תקופתית בהתאם לניהול הסיכונים ומדיניות החברה לאורך כל חיי החדר או/ו המכונה.

בדרך כלל הדרישות ההכרחיות של פריט ציוד / חדר / מערכת יהיו מוגדרים במסמך URS (User Requirements Specification)

בהסתמך על ה URS ומסמכים נוספים, יחד עם המשתמש  יוגדרו:

  1. מה הם הפרמטרים הקריטים של התהליך שיש לתת להם מענה
  2. מה הספרות הטכנית ורשימת המסמכים הנדרשים
  3. מה ידרוש כיול

 

כמה מהנדבים עובדים על שרטוטים של וולידציה

בהמשך מייצרים רשימה ארוכה של מסמכים שילוו ויוודאו שיש ברשותינו את כל המידע והידע על איכות ודרך הפעולה ויבחנו מה נקודות הכשל הפוטנציאליות. כשכל אלו ברורים נכתבים סדרה של מסמכים עיקרים כאשר כל אחד מהשלבים מתמקד באספקט אחר של הולידציה :

ולידציה של התכנון –  DQ (Design Qualification):

זהו שלב הראשוני של תכנון מקדים בתהליך הוולידציה, שבו מוודאים שהמפרטים של המערכת או הציוד או החדר יתוכננו בכדי לעמוד בכל הדרישות התפעוליות ורגולציות הרלוונטיות. במהלך שלב זה, מוודאים את הדרישות הרגולציה, הפונקציונליות הנדרשת, והסטנדרטים שהמערכת או הציוד צריכים לעמוד בהם, כולל בטיחות, איכות, ואמינות., כולל סקירת המפרטים, ובדיקה שהתכנון עומד בכל הדרישות הנ"ל. תיעוד ואישור שלב זה מתבצעים לפני המעבר לשלב ההתקנה (IQ), והם מהווים בסיס לוולידציה ואישור המערכת או הציוד לאורך כל חיי המוצר.

ולידצית התקנה IQ (Installation Qualification):

בשלב זה מוודאים שהתקנת המערכת או הציוד נעשתה על פי המפרטים המוגדרים וההנחיות של היצרן. בודקים שכל החלקים, התוכנות, והמערכות הנלווות נכללו והותקנו כהלכה. מתמקדים בסביבת העבודה כולל חשמל, פני שטח, מערכות ממוחשבות תקשורת וחיבור לרשת נתונים כולל מספרי סידורי וגרסאות תוכנה, לוודא שהם תואמים את דרישות התקנה.

ולידצית הפעלה OQ (Operational Qualification):

מוודאים שהמערכת או הציוד פועלים כהלכה תחת כל התנאים התפעוליים המתוכננים.

בודקים את כל הפונקציות והאפשרויות של המערכת לוודא שהן עובדות כצפוי.

מבצעים בדיקות בטווחי הפעולה השונים (למשל, טמפרטורות, לחץ, מהירות) כדי לאשר את יכולת הפעולה התקנית.

כולל תיעוד מפורט של התוצאות ואישור שהמערכת עומדת בכל הדרישות התפעוליות.

אישור ביצועים  PQ (Performance Qualification):

אישור שהמערכת או הציוד מספקים את התוצאות הרצויות בעת השימוש האמיתי, תחת תנאים רגילים.

בדיקת הביצועים כוללת תקופת ניסוי שבה המערכת נבדקת תחת עומס תפעולי

בשלבי  הולידציה הראשונים כגון ה DQ , IQ  וה – OQ הנושאים הנבחנים הם ברובם אחידים וגנריים. עבור כל פריט ציוד או חדר נבדקים:

  • התאמה לדרישות רגולטוריות
  • פונקציונליות
  • בטיחות ואמינות
  • חומרה ותוכנה
  • סביבת העבודה

פרוטוקול ה PQ הוא יחודי לכל סוג פריט ומצריך הכרות מעמיקה של תפקיד הציוד / מערכת / חדר בתהליך ובין השאר מבוסס ניהול סיכונים. ביצוע ניהול סיכונים  בשלב מקדים מהווה בסיס מהימן וחזק לקביעת נקודות הבדיקה הקריטיות, טווח העבודה בכל אחד מהפונקציות הנדרשות, תדירות הבדיקות השוטפות האחזקה ועוד.

לביצוע מיטבי של וולידציה יש השלכה גדולה על רציפות ואיכות השימוש בפריט ציוד / חדר. כמו כן יכול להקטין תקלות והשבתות בעתיד.

רשימת השירותים הינה:

כתיבה וביצוע של סקר הנדסי שנתי לבחינת כלל הפעילויות בהתאם לדרישות GMP. הסקר כולל את הנושאים הבאים:

דוח תוכנית מול ביצוע בהתאם לתוכנית VMP שנתית.

דוח תוכנית מול ביצוע בהתאם לתוכנית כיולים שנתית.

דוח תוכנית מול ביצוע בהתאם לתוכנית תחזוקה מונעת שנתית.

דוח תוכנית מול ביצוע בהתאם לתוכנית תחזוקה מונעת שנתית.

הוצאת דוח מסכם לסקירה השנתית, עם תובנות והמלצות לשיפור עבודת מחלקת ההנדסה והאיכות.

בדיקה של כלל השרטוטים המבוקרים של המערכות הקריטיות ובדיקה שהם מעודכנים בהתאם לשינויים שבוצעו.

מיפוי של החריגות שקשורות בציוד ומערכות והשפעתן על תקינות המערכות.

מיפוי של כלל תקלות השבר והשפעתן על תקינות המערכות.